FacebookTwitterInstagramYoutube
Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida
Veure tota la programació

Notícies

Tres professionals de les arts escèniques es fan càrrec de la programació de LaTemporada Lleida

16/06/2021

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Ciutat i Cultura, ha encarregat a tres professionals la confecció i configuració de la programació de les arts escèniques de LaTemporada Lleida 2021-2022. Es tracta d’Amàlia Atmetlló, de la Companyia de Comediants La Baldufa; Lara Díez Quintanilla, actriu, dramaturga i directora, i Marc Cartanyà, actor i un dels impulsors de la companyia Íntims Produccions.
 
Aquestes tres persones conformen la comissió programadora que ja treballa en la programació artística del programa d’arts escèniques de Lleida. L’objectiu de l’encàrrec a aquest equip curatorial és programar els espectacles per al període setembre-desembre 2021 per als teatres i cicles que es desenvolupen des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, així com també el període gener- juliol 2022.
 
Pel que fa als requisits que s’han tingut en compte a l’hora de conformar aquesta comissió han estat la trajectòria professional en l’àmbit de les arts escèniques de la ciutat de Lleida, que estiguin en actiu i vinculats a la creació, la producció i la difusió de les arts escèniques.
 
Les seves funcions són dissenyar una proposta de programació i consensuar-la amb la direcció de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Lleida, proposar una activitat complementària (formativa, divulgativa, participativa...), acompanyar i assistir  en el bon desenvolupament de la programació i les activitats vinculades, fer seguiment i avaluar les dinàmiques de la programació i de les activitats i participar en tot allò que faci referencia als continguts artístics i a les activitats paral·leles.
 
Aquest és el primer pas cap a un nou model de programació col·legiada i participativa que vol implementar la Regidoria de Ciutat i Cultura per a la propera temporada en què la direcció artística va més enllà d'un encàrrec unipersonal amb l'objectiu de programar des de diferents mirades i estils, anant cap a un model més obert i dinàmic.
 
El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha explicat que "amb aquesta comissió programadora iniciem un camí innovador, després d'un procés d'anàlisi de diferents models i de treballar amb l'assessorament de professionals de prestigi en l'àmbit de les arts escèniques. A partir d'aquesta primera experiència pretenem establir les condicions per estendre el format en el temps a través d'un procés obert que permeti valorar diferents projectes. Volem diferenciar les tasques gerencials i de coordinació de les artístiques per aconseguir el millor resultat en cada àmbit." 
 
Amàlia Atmetlló Folguera
 
Amàlia Atmetlló Folguera és nascuda el 1980 a Lleida. És gestora cultural i mare. Professora de música durant deu anys, llicenciada en Història a la UdL i en Història i Ciències de la Música a la UAB, va passar nou anys fent recerca sobre el cant popular de tradició oral a la província de Lleida que va finalitzar el 2016 amb la publicació del llibre Los Cantadors, amb Jaume Ayats i Ester G. Llop. Fa un Màster en Gestió Cultural a la UdL i des del 2007 treballa a la Companyia de Comediants La Baldufa com a gestora cultural.
 
Està vinculada a projectes culturals de la ciutat de Lleida com el Festival de l'Horta i l'Ateneu La Baula, entre altres. 
Com a gestora cultural fa la producció dels espectacles de La Baldufa i l'organització i producció del Festival Esbaiola't a Esterri d'Àneu des del seu inici l'any 2008. Les seves especialitats són la redacció de projectes, la planificació i l'estratègia. Amb molta capacitat de treball, mirada llarga i determinació.
 
Creu que la cultura és el reg de l'ànima i és indispensable per fer una societat imaginativa, empàtica i amb esperit crític.
 
Lara Díez Quintanilla
 
Lara Díez Quintanilla es gradua en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona al mateix temps que es llicencia en Psicologia per la Universitat Oberta de Catalunya. Més endavant, cursa la formació de “Psicoterapeuta de grups i famílies” pel grup alfa. Combina la seva formació com a psicòloga treballant amb la Dra. Àngels Vives Belmonte i el Dr. Ignasi Bros en l’observació de grups i completa la seva formació com a actriu, dramaturga i directora amb Pablo Messiez, Claudio Tolcahir, Sergi Belbel, Alistair McDowall, entre altres.  
 
Creadora de les companyies retreTTeatre i LA VOLCÀNICA amb les que actualment treballa, segons la producció, com autora, directora o actriu. Els seu darrer treball és “El buit de la parcel·la oblidada”, una trilogia existencialista composada per “Omplint el buit” (La Gleva, maig 2019), “Les oblidades” (Teatre Akadèmia, maig 2019) i “La nostra parcel·la” (Teatre Lliure, març i octubre 2020).
 
Ha obtingut el premi Zapping a millor actriu de televisió al 2017, el premi Píndoles 2017 per “Notícies del futur”, el premi Píndoles 2018 i el premi Mikroakadèmia 2018 per “Jocs perillosos” i el premi Crítica Serra d’or 2018 per la seva obra “Herència abandonada” re- estrenada al gener de 2020 a la Sala Beckett on va ser autora catalana a l’Obrador internacional d’estiu 2019 i on, actualment, és l'autora resident 2020-2021.
 
És la sisena temporada que forma part de l'equip d'actrius del programa de sàtira política “POLÒNIA”.
 
Marc Cartanyà Pena
 
Actor amb molt d'interès en la direcció, la dramatúrgia i totes aquelles coses que conformen les arts escèniques. La seva principal formació escènica ha estat en l'entorn de l'Aula de Teatre de Lleida, però també a l'Obrador de la Sala Beckett i en altres formacions diverses. Actualment cursa el grau d'Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya.
 
La seva vida escènica professional comença amb la companyia El Sidral, amb qui fa animacions i saraus de tota mena. Després amb Campi Qui Pugui, amb qui s'introdueix al teatre de carrer i amb la companyia de comediants La Baldufa. Però també amb l'Agrupación Señor Serrano, en Ferran Dordal i el Col·lectiu VVAA. Fa d'ajudant de direcció d'en Jorge-Yamam Serrano, de l'Iván Morales i d'en David Climent.
 
El 2012 enceta un projecte vital apassionant amb l'Isaac Baró, l'Oriol Esquerda i la Sandra Pujol; la companyia Íntims Produccions amb qui ha fet els espectacles “El lloc”, “Wasted”, “Pool (No Water)” o “Èter Brota”.

RESERVA D'ENTRADES ESPECTACLES CIRCUIT NÒMADA FIRATÀRREGA

17/05/2021

Reserva d'entrades
● Les reserves s'obriran el dilluns 17 de maig a les 09.00 h al web latemporadalleida.cat 
● Màxim 5 localitats per reserva. Si us plau, reserveu només les localitats que utilitzareu.
● Porteu les reserves en pdf o format mòbil en els vostres dispositius electrònics, estalviareu paper i evitareu possibles mitjans de contagi.
● Segons la normativa vigent, totes les reserves hauran d'anar associades a un nom i un número de telèfon per poder tenir un registre d'assistències.
● Per evitar aglomeracions, es permetrà l'accés al recinte, de manera esglaonada i d'acord amb les instruccions del personal autoritzat.
● Es prega puntualitat. Un cop iniciat l'espectacle no es garanteix la validesa de la reserva.

Normes d'accés i condicions covid
● Per accedir a l'espectacle serà obligatori l'ús de mascareta.
● Es recomana neteja de mans amb hidrogel abans d'accedir al recinte.
● Si noteu algun dels símptomes de la CoViD-19, per seguretat quedeu-vos a casa.
● Respecteu les instruccions del personal en tot moment. Queda reservat el dret d'admissió en cas de no complir les indicacions del personal.
● Un cop assignat un seient, mireu de no moure-us-en per respectar la distància física de entre persones. Si porteu canalla, expliqueu-los-hi també que no es pot circular lliurement per l'espai.
● Com en qualsevol altre acte públic: apagueu els telèfons i dispositius que emetin so, no parleu en veu alta.
● No es permès l'accés de menjar ni begudes alcohòliques o ensucrades en el recinte

LaTemporada Lleida programa 3 espectacles del Circuit Nòmada de FiraTàrrega

16/05/2021

LaTemporada Lleida ha programat 3 espectacles del Circuit Nòmada de FiraTàrrega entre els mesos de maig i juny. Dos es faran al Museu de l’Aigua i un, a la plaça Barcelona del barri de la Mariola. Tots ells seran gratuïts però caldrà fer reserva prèvia d’entrada als webs latemporadalleida.cat o teatreescorxador.com, ja que l’aforament estarà limitat a 150 persones. 
Els espectacles del Circuit Nòmada de FiraTàrrega programats en el marc de LaTemporada Lleida són:
La Cia Moveo amb l’espectacle “Echoes” el dia 22 de maig de 2021 a les 20.00 hores. Espai: Pl. Barcelona, barri de la Mariola
La Cia Kolektivo Konika amb l’espectacle “La punta de mi nariz” el dia 4 de juny de 2021 a les 20.00 hores. Pati del Museu de l'Aigua 
Titoyaya dansa amb l’espectacle “Social animal” el dia 11 de juny de 2021 a les 20.00 hores. Pati del Museu de l'Aigua
Circuit Nòmada FiraTàrrega
A fi de contrarestar la caiguda de contractació artística provocada per la pandèmia de la COVID-19 i per tal de dinamitzar el mercat de les arts de carrer, FiraTàrrega posa en marxa el Circuit Nòmada que vol implicar els agents programadors de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol en una xarxa d'exhibició de propostes artístiques seleccionades per la Fira i que seran exhibides en municipis de diferents territoris al llarg de 2021.
Aquesta oferta és l'equivalent de la programació artística suspesa en l'edició 2020 de la Fira i se selecciona a partir de les dues convocatòries artístiques que vam obrir al 2019, així com de les propostes artístiques aportades per les comunitats autònomes en conveni amb la Fira i d'alguns espectacles que no s'han pogut programar en diversos mercats estratègics de Catalunya durant el confinament.
El projecte del Circuit Nòmada no és únicament una oferta artística sinó que contempla, a més, activitats de dinamització del mercat escènic i estratègies de vinculació amb l'espectador i el territori.
 “Echoes” de la Cia Moveo
Companyia especialitzada en espectacles de teatre-dansa que porta als escenaris internacionals un treball de creació que explora les possibilitats narratives del cos i la riquesa expressiva del moviment. La peça Echoes tanca una trilogia dedicada a la relació entre realitat i ficció, després de Tu vas tomber! i Conseqüències. Explora de manera lúdica i irònica les contradiccions entre la necessitat de pertinença i la d'existir com a individu, des d’un llenguatge propi profundament físic que barreja el teatre, la dansa i l’acrobàcia, creant una experiència col·lectiva.
 “La punta de mi nariz” de la Cia Kolektivo Konika
Un viatge als orígens per reconstruir la memòria comuna. Costums sense sentit aparent, però que expliquen la nostra manera de ser. Sis cossos en joc, sis mons. Els portés acrobàtics i el cant esdevenen l'oportunitat per deformar-ho tot i convidar-nos a conèixer de prop les seves particularitats.
Titoyaya dansa amb l’espectacle “Social animal”
Peça breu de dansa de carrer, on cinc ballarins conviden els espectadors a participar ja des de la primera escena. Els éssers humans som animals socials, ens necessitem i, junts, som capaços de fer coses meravelloses. Però també busquem la confrontació i, de vegades, utilitzem la força per a imposar-nos. L’empatia i la compassió sorgeixen de la sincronització dels cossos. I els nostres cossos influeixen en el moviment dels altres. Sobreviure és sincronitzar-se amb la resta del grup.


Enllaç a http://https://www.paeria.es/cat/ajuntament/noticies.asp?Detall=True&IdNoticia=35066&Dia=-1&Mes=-1&ATriple proposta de LaTemporada Lleida per a aquest cap de setmana

13/04/2021

LaTemporada Lleida porta aquest cap de setmana una triple proposta en la seva programació. Per al públic familiar, dissabte, 18.30, a l’Auditori, “Un bosc de sons” d’Art&Shock i, diumenge, 12.00, a l’Escorxador, “Dragoncio” dels Titiriteros de Binéfar. Dissabte, a les 20.30, “Solitud a Stromboli” de la lleidatana Núria Casado, dirigida per Imma Colomer i protagonitzada per Fina Rius.

“Solitud a Stromboli (somnis, signes i símbols)” de Nurosfera és una conferència teatral sobre la gran novel·la de Víctor Català i la mítica pel·lícula de Roberto Rossellini.

La Dra. Nela Simari, una distingida experta en el camp de la literatura comparada, ha estat convidada a impartir la conferència inaugural d'un congrés internacional sobre cinema europeu. La conferència, que a més vol ser un homenatge a un catedràtic desaparegut recentment, ofereix una anàlisi comparada entre la gran novel·la de Víctor Català i l'emblemàtica pel·lícula de Roberto Rossellini, amb què es considera que comença el cinema modern. La Dra. Simari té un repte important: demostrar la influència cabdal i no reconeguda que Català va exercir sobre el cineasta italià en la seua obra mestra. Ara bé, a mesura que avança la ponència, es fa palès un desafiament més personal: tornar a obrir ferides del passat, des de la mirada del present.

Inspirada lliurement en un estudi de Rosa Delor, Núria Casado Gual presenta aquesta peculiar "lliçó magistral", que no només ens endinsa en els universos paral·lels de Solitud i Stromboli, sinó que, a més, ens convida a reflexionar sobre el concepte d'autoria, el mateix fet creatiu, i sobretot, sobre qui surt a la llum i qui roman a l'ombra en el complex relat de la Història.

Dramatúrgia: Núria Casado (inspirada lliurement en un estudi de Rosa Delor). Direcció: Imma Colomer. Interpretació: Fina Rius. Disseny visual: Òscar Sánchez H. Producció: Nurosfera

Propostes per al públic familiar

“Un bosc de sons” d’Art & Shock presenta un espectacle per als més petits de la casa amb música en directe. Quan la Lluna i el Sol decideixen deixar el bosc i pujar al cel, creen el pas del temps i les estacions. I així és com el bosc canvia de colors i cobra vida davant dels nostres ulls.

“Dragoncio” dels Titiriteros de Binéfar és un dels espectacles clàssics de la companyia de la Franja, amb qui Lleida ha tingut sempre una estreta relació. Una versió titellaire de la llegenda de la Sant Jordi, però deconstruïda amb elements manllevats de situacions d'altres contes: una invasió de rates, la cova del drac que s’obre només amb les paraules “obre’t, Sèsam”, la princesa que li diu al príncep “quins ulls més grans tens”... I el final? El final és un secret!

Amb música en directe amb instruments tradicionals com ara gaites, chiflo, tambors i panderetes.

Les entrades per als tres espectacles estan a la venda al web de LaTemporada Lleida, a les taquilles del Teatre Municipal de l’Escorxador, Teatre de la Llotja, Auditori Municipal Enric Granados i a l’oficina de Turisme de Lleida.

El TNC i La Calòrica parlen sobre l’emergència climàtica al Teatre de l’Escorxador

08/04/2021

“De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda” és un espectacle de la companyia La Calòrica i el Teatre Nacional de Catalunya sobre l’emergència climàtica i que arriba aquest diumenge, a les 19.00 hores, al Teatre Municipal de l’Escorxador en el marc de la programació de LaTemporada Lleida.

L’espectacle és una auca ecologista, una cursa desesperada entre escales i replans, una comunitat enfrontada al terrible repte d’organitzar-se abans que l’aigua els arribi al coll. La Calòrica explica d’aquest espectacle que “alguna cosa fa pudor de podrit. No podem seguir negant l’evidència. Mentre nosaltres continuem aquí parlant de les nostres cabòries, la taca d’humitat s’estén, les canonades s’embossen, les parets s’esquerden... Reconèixer el problema és –ja ho diuen– el primer pas per solucionar-lo. Però estem realment disposats a fer el segon pas?”

Les darreres entrades estan a la venda (16 € i 12 €, la reduïda) al web de LaTemporada Lleida, a les taquilles del Teatre Municipal de l’Escorxador, Teatre de la Llotja, Auditori Municipal Enric Granados i a l’oficina de Turisme de Lleida.

Tres espectacles de la programació de LaTemporada Lleida, finalistes al millor espectacle familiar dels Premis de la Crítica 2020

24/03/2021

Tres espectacles que s’han representat al Teatre Municipal de l’Escorxador dins de la programació de LaTemporada Lleida són finalistes al millor espectacle familiar dels Premis de la Crítica 2020, organitzats pel col·lectiu de crítics sota el paraigua de Recomana.cat.. Dos són de les companyies lleidatanes La Baldufa (“La faula de l’esquirol”) i Campi Qui Pugui (“Camí a l’escola”) i Farrés Brothers (“Orbital”).
 
“La faula de l’esquirol”, dirigida per Jokin Oregi, és una altra lliçó de vida de La Baldufa per als més menuts. I és que el Gran Eriçó viu plàcidament a l'ombra d’un gran roure, i té cura dels seus, mentre gaudeix del seu raconet de món. Un dia, però, aquesta pau es veurà pertorbada per l'arribada d'un esquirol amable, trapella i juganer. La seua convivència no serà fàcil. Descobrirem un eriçó esquerp i protector, i un esquirol amb ganes de saber i compartir. Una de les característiques de les faules és que sempre acaben amb una conclusió moral. De què ens vol parlar aquesta? La Baldufa proposa pensar, reflexionar i aprofundir sobre la diferència i el mestissatge. L'eriçó i l'esquirol són molt diferents, però tenen infinitat d’oportunitats per aprendre i compartir plegats.
 
“Orbital” de Farrés Brothers és un somni d’infantesa fet realitat: ser astronauta, en un espectacle en què la tecnologia té un paper tan rellevant com els mateixos personatges. La Mariona, el Yuri i el Nil juguen a marcians. L’univers forma part del seu joc, tal i com tots formem part de l’univers. Un dia les seves òrbites es bifurquen i es perden la pista. I passen els anys. Ara són adults. La Mariona és a punt de fer realitat el somni dels tres: viatjar de veritat cap a l’espai. Ella no vol marxar sense acomiadar-se. Ells volen acomiadar-se abans no marxi. Es retrobin o no, la memòria es desperta, els jocs tornen i els astres tornen a fer constel·lacions impossibles. Orbital gira al voltant d’una abraçada pendent. I del llarg viatge de tres amics per fer-la real.
 
Campi Qui Pugui va estrenar el seu nou espectacle “Camí a l’escola” dins de la programació de LaTemporada Lleida. Dirigit per la reconeguda i premiada Rosa Díaz, l’espectacle s’inspira en el documental Sur le chemin de l’école (2013) i narra la història de tres germanes que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a l’escola. Una realitat per a molts infants d’arreu del món, que són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor.
 
Lliurament de premis el 3 de maig a La Villarroel
 
Avui s’han fet públics els finalistes en les respectives categories d’aquests premis de la crítica que, a diferència de l’any passat, enguany tornarà a celebrar un acte de lliurament presencial, programat per al dia 3 de maig a La Villarroel de Barcelona, que conduiran els periodistes Toni Puntí i Anna Pérez Pagès. El jurat del premi al millor espectacle familiar el formen Ferran Baile (Recomana), Jordi Bordes (El Punt Avui), Núria Cañamares (Entreacte), Dani Chicano (Proscenium), Iolanda G Madariaga (Recomana), Martí Rossell Pelfort (Novaveu)  i Marc Sabater (Petit Sabadell/ Petit Terrassa).

“Excalibur i altres històries d’animals morts”, aquest dissabte a l’Escorxador

23/03/2021

Aquest dissabte, 27 de març, a les 20.00 hores, el Teatre Municipal de l’Escorxador acull “Excalibur i altres històries d’animals morts”, en el marc de la programació de LaTemporada Lleida. Aquest espectacle de Las Hermanas Picohueso, concebut, produït i estrenat abans del 2020, parla de pandèmies, virus de laboratori, utilització d’animals per a l’experimentació i altres formes de relacionar-nos amb la natura en aquest espectacle multillenguatge divertit i molt àcid.
 
Amb el format d'un programa televisiu en directe, l'espectacle posa en evidència la paranoia generalitzada i el pànic en què ha entrat la nostra espècie arran de diverses epidèmies i altres catàstrofes. Una sàtira de la nostra societat que fa evidents les estructures del poder i la política de la por i del control des de l'òptica dels animals que n'acaben patint les conseqüències. Una ovella clonada, uns rens siberians descongelats a causa del canvi climàtic i una corresponsal molt “espacial” són les narradores que, des de l’humor, ens condueixen per diferents històries en forma de reportatge o d’entrevista. Una peça lúdica i esbojarrada que, amb el suport dels titelles i un gran desplegament tècnic, analitza les pors mundials i la col·lateralitat dels seus efectes, sota l’atenta mirada de l’ovella Dolly.

Les entrades (12 €, la general i 10 €, la reduïda) estan a la venda al web de LaTemporada Lleida, a les taquilles del Teatre Municipal de l’Escorxador, Teatre de la Llotja i Auditori Municipal Enric Granados i a l’oficina de Turisme de Lleida.

La gira del desè aniversari de Parking Shakespeare fa parada a Lleida

19/03/2021

La gira del desè aniversari de la companyia Parking Shakespeare fa parada a Lleida. Aquest diumenge, 21 de març, a les 19.00 hores, el Teatre Municipal de l’Escorxador acull, en el marc de la programació de LaTemporada Lleida, l’espectacle “La Tempesta”.

Amb motiu del seu desè aniversari, la companyia Parking Shakespeare ha preparat “La Tempesta” per ser representada en sala i que suposa el retrobament de tots els membres de la companyia.

El text compagina densitat filosòfica i dramàtica amb els elements de comèdia vibrant. Un espectacle que reflexiona sobre les utopies, sobre quina societat es bastiria en cas que hi hagués una segona oportunitat en una illa verge.

L’adaptació i la direcció de “La Tempesta” ha anat a càrrec de Marc Rosich, la direcció artística és de Pep Garcia-Pascual i la música del compositor Marc Sambola.

Els intèrprets són: Òscar Bosch, Mireia Cirera, Ester Cort, Adrià Díaz, José Pedro Garcia Balada, Pep Garcia-Pascual, Carles Gilabert, Davo Marín, Carme Milán, Santi Monreal i Ricard Sadurní.

Les entrades estan a la venda (Preu: 16 € / Reduït: 12 €)al web de LaTemporada Lleida, a les taquilles del Teatre de la Llotja, Teatre Municipal de l’Escorxador, Auditori Municipal Enric Granados i a l’oficina de Turisme de Lleida.

Aquest espectacle fa gira per Catalunya, promoguda per la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals i la plataforma de teatres municipals Cat.Teatres.

Notícies anteriors:    1  2  3...  …  »   

Amb el suport de:

Cultura
Ajuntament de Lleida

© 2021 Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida C. de Lluís Companys s/n - 25003  -  Tel. 973 279 356  -   teatre@paeria.cat
Avís legal i política de privacitat  |  RSS